Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Драгољуб Петровић: Означавање критичких медија као непријатеља онемогућава њихов рад
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 05. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Поводом 3. маја, Светског дана слободе медија

Драгољуб Петровић: Означавање критичких медија као непријатеља онемогућава њихов рад

Главни и одговорни уредник дневног листа “Данас” Драгољуб Петровић рекао је за сајт УНС-а да је токсичан амбијент који је режим створио у односу према критичким медијима био кључан проблем у години између два Светска дана слободе медија.

“Мислим да ниподаштавање новинара критичких медија ствара атмосферу у којој имамо све више претњи, најчешће на друштвеним мрежама, јер је власт заправо нас означила као непријатеље, па и обични људи подлежу тој пропаганди врхова власти, те почињу да сматрају да смо ми некакви издајници, страни плаћеници или обичне слуге некаквих ‘злих’ тајкуна”, истиче он.

Овакав однос власти, каже Петровић, новинарима дневног листа “Данас” онемогућава да добију одговоре друге стране, што је први закон објективног новинарства.

“Тако се власт директно меша у уређивање медија јер бојкотује наше право да имамо све стране у текстовима”, додао је он.

Све то новинарима, наводи Петровић, отежава радне задатке, којих је због дигитализације све више. За овај обим посла, како додаје, новинари имају веома ниске зараде.

“Услови рада новинара и медијских радника су као и увек тешки, плате многих колега једва премашују минималац, а срећни треба да буду они који достигну републички просек зараде. Посла је све више, зато што је у току дигитализација медија, а прављење информативних портала, какав је и danas.rs, захтева сменски рад, као и много већу продукцију. То се, поред свега, одражава и на квалитет новинарства”, истиче он. 

Решење за овај проблем Петровић види у увођењу претплате.

“Мислим да ће новинарство постати квалитетније када људи буду спремни да плате добар садржај и прихвате опцију плаћања на порталима”, додаје он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси