Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Обележен Светски дан слободе медија у Грачаници: Црн дан за слободу и професију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 05. 2024.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС

Обележен Светски дан слободе медија у Грачаници: Црн дан за слободу и професију

„Данас је троструко трагичан дан - Велики петак за историју човечанства и хришћанства, трагична годишњица страдања наше деце у Рибникару, Дубони и Малом Орашју и црн дан за слободу и нашу професију“, рекао је председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић на обележавању Светског дана слободе медија у Грачаници.

Година за нама је, како је рекао Ракочевић, и година суноврата једне од најважнијих категорија у историји људског рода - дијалога.

„Ове године на свим странама света страдао је дијалог. Страдале су наше колеге, разговор са људима, страдала је друга страна, све оно што баштинимо као најважније вредности човечанства. Има ли икаквог смисла понављати како смо трагично радили и извештавали у случајевима Рибникара, Дубоне? Има ли икаквог смисла рећи да је данас црн дан ове професије ако знамо да се читава једна заједница, читава једна професија, плаши употребе свог матерњег језика на Kосову и Метохији? Ако данас после двадесет година схватамо да неке наше колеге праве ревизију трагичних догађаја 17. марта 2004. године као да се ништа није десило“, упитао је Ракочевић.

Испред споменика „Миссинг“ у Грачаници, Ракочевић је рекао да знамо колико је трагично радити за истину, али да истовремено морамо бити поносни што за исту радимо.

„Поручујемо свима онима који су трагично нарушавали дијалог и истину, који су заборавили да је Славко Ћурувија професионалац и човек и ослободили све оне који су одговорни, да ми знамо како је трагично радити за истину, а морамо истовремено бити поносни што за ту истину радимо. Из Грачанице, Новог Сада и са свих места и свих редакција морамо јасно и гласно рећи оно што протеклих месеци понављамо 'Убили сте правду, али истина живи'“, истакао је Ракочевић.

Председница УНС-овог огранка на Kосову Ивана Вановац рекла је да овај дан медији који извештавају на српском језику на Kосову дочекују са читавом лепезом проблема – питањем несталих и убијених новинара, финансијским проблемима, недостатком и задржавањем младих кадрова, доступношћу информација и селективним приступом институција и политичких структура, као и проблемом употребе матерњег језика.

 „Све су ово огромни проблеми са којима се новинари суочавају. Све што се дешава грађанима, све о чему новинари извештавају су директно и проблеми новинара и редакција. Један од највећих проблема са којим се новинари овде суочавају је безбедност новинара. Ми смо користили сваку прилику да о томе говоримо. Нажалост, сви ми који смо овде присутни били смо изложени различитим претњама, провокацијама и нисмо били нимало заштићени. Не постоји институционална воља да се новинарима, у том смислу, укаже пажња и да се на томо озбиљније ради. О свему томе ми ћемо и даље говорити“, истакла је Вановац.

Вановац је навела да се највећи број медија на Kосову финансира пројектно, што, како је навела, значи да иако можда не постоји директна намера донатора да наметне тему, они то посредно раде, преферирајући неке теме.

“То ограничава креативност медија и одвлачи новинаре малобројних редакција од онога што они суштински јесу, а то је пре свега сервис грађана. Свако пројектно финансирање подразумева рад на одређено време, три до шест месеци у најбољем случају до годину дана, што не даје темељ младим људима да остану у тим медијима”, рекла је Вановац.

Она је навела да тако долазимо до следећег проблема - задржавања младих кадрова у медијима.

“То је ситуација када вам дођу млади и новинарски неписмени људи, искористе ваш простор, време и капацитете, обуче се и онда постану плен већих редакцију које су платежно бољестојеће и самим тим примамљивије. То прети да у потпуности опустоши редакције на централном Kосову. То је, чини се, потпуно легитимно, то је тржишна законитост, али морамо рачунати и на колегијалност", нагласила је Вановац.

У Дому културе у Грачаници данас су изложени су "Црни божури" које УНС-ов огранак на Kосову сваке године додељује институцијама, појединцима и организацијама за лошу сарадњу са медијима.

Признања Бели и Црни божур УНС-ов огранак на Kосову установио је пре десет година (2014). Додељују су се сваке године са циљем да се укаже на позитивне и негативне примере сарадње са медијима и новинарима.

Обележавање Светског дана слободе медија у Грачаници започето је минутом ћутања за жртве масакра у Основној школи "Владислав Рибникар", Дубони и Малом Орашју.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси