Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ред пропаганде, ред ријалитија: РЕМ покушава да избаци обавезу приказивања дечјег, образовног и културног програма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 04. 2024.

Ред пропаганде, ред ријалитија: РЕМ покушава да избаци обавезу приказивања дечјег, образовног и културног програма

Обавеза телевизија да петину њиховог садржаја чине дечји, научно-образовни, документарни и културно-уметнички програм избачена је у нацрту Правилника РЕМ-а, који је до петка на јавној расправи.

У пракси, то значи да би Пинк или Хепи могли да, неоптерећени правилницима, по цео дан емитују само ријалити, уз оно што они зову забавним и информативним програмом

Иако су, према досадашњим подзаконским актима, телевизије имале обавезу да петину њиховог садржаја чини такозвани квалитетан програм (научно-образовни, културно-уметнички, документарни и дечји програм), ако буде усвојен нови нацрт Правилника о условима и критеријумима за издавање дозволе за пружање медијске услуге – та обавеза више неће постојати.

Док тренутно важећи правилник о тој области каже да се „квалитетним програмом сматра програм у коме научно-образовни, културно-уметнички, документарни или дечији програм, односно програм за малолетнике, заједно или појединачно, чине више од 20% укупног годишње објављеног програма”, у нацрту новог Правилника – нема ни речи о томе.

Уместо квалитетног програма, нацрт новог Правилника помиње „разноврсност”, а не бави се посебно квалитетом садржаја. Према предложеном Правилнику, телевизије би биле дужне да приказују више различитих врста програма, „као нпр. информативне, образовне, културне, научне, спортске, забавне и друге програмске садржаје”. Није, као раније, одређен минимум приказивања тзв. квалитетног програма, што практично значи да телевизије могу и да га не приказују или да то раде минимално.

У пракси, то значи да би ТВ Пинк могла по цео дан да емитује само ријалити, забавни и информативни програм, без обавезе да емитује научни, документарни или дечји.

Упркос томе што су извештаји Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) показивали да телевизије с дозволом за емитовање с националном покривеношћу не приказују „квалитетан програм” у довољној мери (или га не приказују уопште), макар су подзаконски акти прописивали одређене обавезе, на чије би непоштовање неки Савет РЕМ-а који уважава правила могао да реагује.

Ивана Стевановић, извршна директорка Славко Ћурувија фондације, каже да, „ако се овакав Правилник усвоји, на националним ТВ каналима могли би се очекивати ред пропаганде и ред ријалитија”.

„Сами извештаји РЕМ-а, онда када су објављивани, констатују да су управо ови програми, који практично престају да буду обавезни, раније емитовани у промилима. Уместо да због тога изриче мере и, на концу, одузме дозволе, РЕМ сада озакоњује безобзирно понашање телевизија.”

На питање Цензоловке како ће РЕМ оцењивати шта је квалитетан програм, ако Правилник буде усвојен са овом изменом, председница Савета овог тела Оливера Зекић рекла нам је да „не трчимо пред руду”:

„Полако. Јавна расправа је ту да се нешто и промени.”

А о томе зашто се РЕМ одлучио да избаци део о квалитетном програму, кратко одговара:

„Прочитајте најгори Закон о електронским медијима, па ће вам бити јасно. Свакако ће морати да се мења.”

Стевановић: Овим потезом РЕМ наставља да штити провладине националне телевизије

„Ако Правилник буде усвојен са овом изменом, на тај начин РЕМ наставља да штити интересе провладиних националних телевизија, на штету интереса грађана”, каже Ивана Стевановић.

„Бројни су разлози због којих четири националне телевизије нису смеле да добију нове дозволе за емитовање 2022. године, а један од важнијих био је управо непоштовање законске обавезе о уделу обавезних врста програма. Избацивањем ове обавезе из Правилника, РЕМ накнадно уподобљава своју незакониту одлуку о додели дозвола из 2022, а телевизије лишава било какве обавезе која би задовољавала јавни интерес.”

Стевановић наглашава да је „ово још један у мору доказа да овај и овакав Савет РЕМ-а мора под хитно да буде смењен, а читав институционални оквир тог тела да буде преиспитан и доведен у склад са потребама грађана”.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси