Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS otkrio brojne nepoznate podatke o ubistvima novinara srpskih redakcija na prostoru bivše Jugoslavije, objedinjen Dosije čeka podatke iz BiH
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 04. 2024.

Autor: Dragana Bjelica Izvor: UNS

UNS otkrio brojne nepoznate podatke o ubistvima novinara srpskih redakcija na prostoru bivše Jugoslavije, objedinjen Dosije čeka podatke iz BiH

Više od 30 godina prošlo je od ubistva dopisničke ekipe Radio-televizije Beograd, sada Radio-televizije Srbije, koju je predvodio šabački novinar Zoran Amidžić.

UNS je u poslednjem istraživanju objavio javnosti nepoznate podatke - postoje obdukcioni nalazi, lična Amidžićeva dokumenta koja su bila kod njega objavljena su kao ilustracija teksta hrvatskog nedeljnog tabloida "Slobodni tjednik" 17. oktobra 1991. godine, a tašnica iz koje su izvađeni nikada nije pronađena.

Istraga za ubistvo mlade šabačke medijske ekipe likvidirane iz zasede 9. oktobra 1991. na banijskom ratištu u Hrvatskoj nije vođena.

U izrešetanom automobilu uz Zorana Amidžića (41), nalazili su se snimatelj Bora Petrović (32) i pomoćnik snimatelja Dejan Milićević (24). Put im je pokazivao mobilisani urednik u Radio Šapcu Sretan Ilić (42), koji je teško ranjen i izdahnuo je na putu do najbliže vojne ambulante.

UNS je u svom istraživanju dokumentovao da je "Slobodni tjednik" o ubistvu šabačke ekipe objavio lažne i konstruisane podatke, ali i originalna dokumenta koja su se nalazila kod ubijenog Amidžića.

Istražujući, UNS je došao do dokumenata koji su opovrgli laž "Slobodnog tjednika" da je šabačka medijska ekipa bila u vojnim uniformama. Iz dokumentacije koju UNS poseduje jasno je da je medijska ekipa RTS-a bila u civilnoj odeći kada se vraćala sa novinarskog zadatka.

Takođe, UNS je istražio kako je izgledala regija i gde su se u to vreme kada je ubijena šabačka ekipa nalazile jedinice JNA, a na kojim pozicijama su bile hrvatske snage.

U poslednjem istraživanju UNS je pisao i o Živku Filipoviću, fotoreporteru "Srpskog slova" i snimatelju TV Novi Sad koji je od granate poginuo 30. januara 1993. u sarajevskom naselju Azići. Zatim o Milošu Vuloviću, novinaru Radio Ilidže koji je takođe poginuo 30. januara 1993. u sarajevskom naselju Azići od gelera granate. Osim imena, UNS-ov Dosije posle novog istraživanja sadrži brojne detalje i o stradanju Ranka Eleza, ratnog reportera Radio Novog Sada i Radio Foče, stradalog 10, juna 1993. godine na Medenoj glavici kod Čajniče, kao i Dušana Tepšića, ratnog reportera TV Beograd koji je poginuo kod Obudovca 22. novembra 1992. godine.

Već dve decenije UNS brižljivo prikuplja podatke i objavljuje ih u svom Dosijeu o ubijenim i nestalim novinarima i medijskim radnicima. Tako do sada ima zabeleženih 38 imena novinara i medijskih radnika koji su većinom radili za srpske redakcije, a ubijeni su, kidnapovani, nestali, poginuli ili su izgubili život pod nerasvetljenim okolnostima.

UNS je 17. aprila 2024. godine organizovao konferenciju "Šta su novinari otkrili decenijama od ubistava novinara i gde je tu pravosuđe?" na kojoj su govorili novinari, advokati, predstavnici Javnog tužilaštva za ratne zločine.

U Dosijeu je UNS objavio i podatke o osam novinara kosovskih medija na albanskom jeziku ubijenih od 1999. do 2005. godine.

Uoči prošlogodišnje konferencije „Tri decenije posle: šta znamo, a šta otkrivamo o nekažnjenim ubistvima novinara 1991. do 1995. godine“ UNS je objavio i kojim podacima raspolažu novinarska udruženja sa prostora bivše Jugoslavije.

Najbrojniji spisak sa 81 imenom novinara i medijskih radnika ubijenih, stradalih i nestalih navelo je da ima Udruženje BH novinari i, kako nam je tada generalna sekretarka Borka Rudić odgovorila, radi se o evidenciji za period od 1992. do 1995. godine, što je vreme rata u Bosni i Hercegovini.

Iz Udruženja novinara Republike Srpske UNS je dobio podatke o šest ubijenih, uz napomenu da se ne radi o konačnom spisku i da će poslato dopuniti.

I Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ima „Popis poginulih novinara i tehničara u Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine“ na kojem se nalaze imena 22 osobe.

U Crnoj Gori evidencije Udruženja novinara Crne Gore i Sindikata medija Crne Gore se poklapaju i navode ubistvo direktora i glavnog urednika lista „Dan“ Duška Jovanovića 2004. godine kao jedini slučaj.

Društvo novinara Slovenije beleži dva slučaja iz prošlosti, pogibiju Iva Štandekera u Sarajevu i nestanak i ubistvo fotoreportera Alojza Krivograda Futija u Bosni. Inače, radi se o fotoreporteru sa čijim radom su se upoznali istraživači UNS-a jer je u "Slobodnom tjedniku" bio stalni saradnik.

Ukoliko se dobijenim brojčanim podacima od novinarskih udruženja iz regiona dodaju UNS-ovi dolazimo do broja od 158 novinara i medijskih radnika sa tragičnom sudbinom.

Međutim, taj broj biće manji jer se uočava da se pojedina imena nalaze na više spiskova.

UNS će po dobijanju podataka od kolega iz društva "BH novinari", koji su u međuvremenu predali spisak kojim raspolažu tamošnjem Tužilaštvu za ratne zločine, objaviti celovit Dosije stradalih novinara i medijskih radnika prema evidencijama udruženja novinara sa prostora bivše SFRJ.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi