Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ivana Kovačić: Nikad više informacija, a nikad manja informisanost građana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 05. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Uoči 3. maja, Svetskog dana slobode medija

Ivana Kovačić: Nikad više informacija, a nikad manja informisanost građana

Nepoverenje građana u medije, zatvorenost institucija za saradnju sa novinarima i zavisnost njihovog radno-pravnog statusa od samovolje poslodavaca su, kako kaže novinarka “Večernjih novosti” Ivana Kovačić, neki od najvećih problema sa kojima su se novinari suočavali u godini između dva Svetska dana slobode medija.

Rad je njoj i njenim kolegama, kako kaže za UNS, u najvećoj meri otežavalo to što institucije i svi drugi koji raspolažu zvaničnim podacima ne odgovaraju na pitanja novinara ili to čine sporo i neažurno.

“Njihovo opravdanje uvek je veliki broj upita dobijenih od medija. Informacije nam nisu dotupne i to je ključni problem. Neke PR službe u ministarstvima ne rade svoj posao, dezavuišu i šalju saopštenja samo onako kako oni misle da bi trebalo”, navodi ona.

Ne samo da su, kako kaže, institucije neraspoložene za komunikaciju sa medijima, već je, prema njenim rečima, sve manje građana koji žele da budu sagovornici novinarima. 

“Mislim da je razlog urušen kredibiltet medija. Svašta se u njima plasira, a vlasnici i urednici pojedine izjave izvlače iz konteksta i stavljaju ih u prvi plan. Ljudi izbegavaju da budu sagovornici jer nikada ne znaju šta od toga može da ispadne”, rekla je ona.

Razlog za nepoverenje su, kaže Kovačić, i lažne vesti koje neprestano kruže internetom.

“Nikad nismo bili okruženi većim brojem informacija, a opet, nikad nismo bili manje informisani”, dodaje ona.

I dok se suočavaju sa nepoverenjem građana, zatvorenošću institucija, novinari su, kaže Kovačić, u stalnoj borbi za bolji radno-pravni položaj, a on, kao i u mnogim profesijama, zavisi od samovolje poslodavaca. 

Kovačić, inače i potpredsednica Sindikata novinara Srbije u kompaniji Novosti, podseća da su retki mediji koji imaju kolektivne ugovore, koji bi ih štitili od ugrožavanja radnih prava.

“Veliki broj medija poštuje samo zakonski minimum, a to je Zakon o radu. Ništa mimo toga ne može da se ostvari. Zamislite onda kako prolazi novinar koji istražuje nekomercijalnu i nesvakidašnju temu. Jasno je da za to nema nikakvih uslova”, istakla je.

Upravo je to, kako dodaje, i urušilo kvalitet novnarske profesije, a zbog svega navedenog, ona kaže da bi na skali od 1 do 10 “medijsku godinu” ocenila četvorkom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi