Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prvomajski proglas SINOS-a: Poziv kolegama da se organizuju i bore za svoja prava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 04. 2024.

Autor: SINOS Izvor: SINOS

Prvomajski proglas SINOS-a: Poziv kolegama da se organizuju i bore za svoja prava

Povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS) još jednom upozorava na težak položaj naših kolega.

Novinari i medijski radnici u Srbiji rade u izuzetno teškim okolnostima. Nesigurni su za svoj status, egzistenciju i karijeru, izloženi pritscima političara, vlasnika medija  i urednika, nad njima visi senka zastrašenosti i zato kod njih postoji velika doza autocenzure.

Prosečna mesečna zarada novinara je znatno manja od prosečne zarade u Republici Srbiji. Uz redovne poslove, novinarima se dodaju obaveze na novim platformama, za koje često nisu edukovani, niti imaju odgovarajuću opremu. Vreme provedeno na poslu se uvećava dok zarade ostaju iste ili se umanjuju. Zbog malih i neredovnih primanja mnoge kolege su primorane da rade i po dva posla.

Povećava se broj novinara i medijskih radnika koji su godinama i decenijama angažovani na osnovu različitih ugovora. To su kolege koje uglavnom rade na privremenim i povremenim poslovima. Oni nemaju pravo na dnevni i nedeljni odmor, uvećanu zaradu, plaćeni prekovremeni rad, plaćeni prevoz do posla, plaćenu ishranu u toku rada, plaćeno odsustvo i godišnji odmor, pravo na članstvo u sindikatu, pravo na kolektivno pregovaranje, na njih se ne odnose prava iz kolektivnog ugovora i nemaju pravo na štrajk. Oni čak i ne mogu da tuže poslodavca po osnovu Zakona o radu, jer nisu u radnom odnosu.

SINOS poziva kolege da se organizuju i bore za svoja prava jer to niko drugi umesto njih neće učiniti. SINOS sprovodi kampanju kako bi motivisao novinare i medijske radnike da se sindikalno udruže. Istovremeno tražimo dijalog sa poslodavcima, kako bi se u skladu sa Medijskom strategijom poboljšao položaj naših kolega.

Budući da pojedini poslodavci ali i novinarska i medijska udruženja imaju neprijateljski stav prema našoj inicijativi SINOS će pripremiti  i objaviti “belu knjigu” u kojoj će imenovati redakcije, poslodavce i udruženja koji su odbili ovakvu saradnju.

Za Izvršni odbor SINOS

predsednik Siniša Otašević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi